online-pilates-studio-gevorderd
Pilates
Roxanne
Pilates
3 min
0

Yoga en pilates, wat is het verschil?

3 min
0

Verschillen tussen yoga en pilates

Pilates dat is toch zoiets als yoga? Deze vraag krijg ik echt zo vaak! En dit ook logisch iemand, die pilates of yoga nog nooit heeft gedaan zal deze zien als een zelfde soort methode. Op zich best logisch, want beide omvatten ademwerk, mindfulness en lichaamsbewustzijn. De mind-body oefeningen zorgen voor een sterk en flexibel lichaam, zorgen voor mentale rust omdat ze het bewustzijn in het nu verbeteren. Ze ontwikkelen beide de fysieke kracht en controle door een reeks aan houdingen en overgangen. In zowel yoga als pilates is een gevoel van toewijding vereist om de fysieke uitdagingen aan te gaan. Uiteindelijk is het doel om te bewegen met gemak en gratie. Waardoor je lichaam krachtiger wordt waardoor je in het dagelijks leven makkelijker beweegt. Toch zijn er veel verschillen tussen yoga en pilates, vanuit een historisch en spiritueel perspectief, maar ook de manier waarop omgegaan wordt met ademhaling, core spieren en uitlijning van het lichaam.

Pilates en yoga zijn beide methoden van beweging en ademhaling, maar pilates meer naar buiten gericht, dus gericht op het versterken van je lichaam. Terwijl yoga meer naar binnen is gericht, dus gericht op ontspanning.

Oorsprong

Pilates is een veel nieuwere methode, maar bestaat inmiddels ook al 100 jaar en heeft zichzelf echt bewezen! Het is een betrouwbare methode die gegarandeerd resultaat oplevert. De methode is ontworpen door Joseph Pilates, met als doel verzwakte mensen fysiek te helpen herstellen en is later uitgebreid. Bij pilates staat de samenwerking van het powerhouse centraal, bestaande uit de spieren van je buik, onderrug, bilspieren en bekkenbodem. Het zijn meer gecontroleerde en geconcentreerde bewegingen. De ademhaling ondersteunt jouw oefeningen, om je bewegingen te coördineren en je core spieren te activeren. Pilates kan door het langzame tempo in de lessen ook meditatief en stress verlichtend werken.

Yoga is een combinatie van ontspanning en bewustwording tijdens het uitvoeren van de yoga-oefeningen. Yoga zorgt voornamelijk voor de verbinding tussen lichaam en geest. En Yoga bestaat al heel lang. Yoga heeft wortels in de indiaanse spirituele en culturele tradities. Voor yoga beoefenaars begint de bewustwording van lichaam en geest met de ademhaling en de yoga-oefeningen ondersteunen deze bewustwording. Tijdens yoga lessen ligt de nadruk op het spirituele component.

Bewegingsbereik

Bij pilates richt je je meer op kracht, het ontwikkelen van spieren, controle over je lichaam en flexibiliteit waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je core. Het zijn vaak meer gecontroleerde en geconcentreerde bewegingen. Pilates is een reeks aan oefeningen die gebaseerd is op het lichaam in zijn meest natuurlijke staat: in beweging zijn. Door het langzame tempo tijdens de lessen merk je dat pilates ook meditatief en stress verlichtend kan werken, maar bij pilates beweeg je binnen een kleiner bereik van gewricht.

Bij yogalessen richt je je meer op spiritualiteit. Fysieke elementen als balans, uithoudingsvermogen en kracht worden gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je gedachten, hoe je het ervaart en voelt, de oefeningen hebben dus altijd een geestelijke component. Yoga is meer op innerlijke rust gericht en richt zich op het vergroten van het bewegingsbereik en het stretchen van spieren en gewrichten.

Yoga en pilates, bewegingen die op elkaar lijken, maar toch anders zijn

Bewegingen in pilates en yoga kunnen ontzettend op elkaar lijken, terwijl de techniek echter bij beide verschillend is. Een pilates brug (Shoulder Bridge) is bijvoorbeeld heel anders dan een yoga brug (Setu Bandha Sarvangasana). Bij yoga wordt het openen van de ribben en het optillen van de borstkas aangemoedigd. Het bekken wordt zo hoog mogelijk gelift om zoveel mogelijk van een spinale extensie aan te moedigen. Bij Pilates ligt de focus op het met controle liften van de wervelkolom, met behoud van de uitlijning van het bekken naar de schouders om de diepe core spieren te betrekken. De Pilates brug is veel meer ingesloten, en het proces van het liften is belangrijker dan de flexibiliteit.


Pilates brug (Shoulder Bridge)Pilates brug (Shoulder Bridge)

Yoga brug (Setu Bandha Sarvangasana)Yoga brug (Setu Bandha Sarvangasana)

Ademhaling

Een ander verschil tussen yoga en Pilates is de ademhalingstechniek. Bij yoga begint de bewustwording van lichaam en geest met de ademhaling en worden ademhalingsoefeningen vaak gedaan om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Bij pilates wordt de ademhaling gebruikt ter ondersteuning van de oefeningen, om de bewegingen te coördineren en je core spieren te activeren. De nadruk ligt op het inademen door de neus en het uitademen door de mond tijdens de oefeningen.

Nu vraag je je misschien af, wat is beter voor mij? Ik denk dat het hierbij belangrijk is om te kijken naar jouw behoefte en te gaan proberen. In mijn online studio kan je genieten van al het moois dat pilates te bieden heeft.

Reacties
Categorieën